Enøk tips

Alle hjem kan minske strømforbruket, og de fleste kan spare mye på å tenke litt mer på ENØK. De fleste tiltakene krever lite og de fleste vil gi deg bedre komfort og inneklima.

Her er noen svært enkle og lønnsomme tiltak:

1.  Montér sparedusj

Sparedusjene man får kjøpt i dag er svært effektive uten å redusere komforten. En sparedusj reduserer varmtvannsforbruket med 50 %*, noe som i en gjennomsnittlig husholdning betyr en årlig besparelse på kr 1.000-1.500,-.

2.  Bruk sparepærer

Skift til sparepærer. De bruker bare 20 %* av energiforbruket til tradisjonelle pærer og vil spare deg for kr 400,- per lyspære i løpet av pærens levetid. Sparepærer finner du i de fleste elektriske forretninger.

3.  Tettelister

Sørg for at det er gode tettelister rundt vinduer og dører. Dette hindrer trekk, og øker komforten i huset. Dette er et enkelt og svært rimelig energitiltak.

4.  Tidsur

Montér tidsur på varmekilder som ikke har dette. Dette er også et enkelt tiltak som kan spare deg for mye energi. Spesielt viktig er det å montere tidsur på motorvarmer til bil.

5. Slå av lys

Slå av lys i rom du ikke bruker. Et enkelt og kjent tiltak som vi tradisjonelt er svært lite bevisste på i Norge.

6.  Innkjøp av elektriske artikler

Vær bevisst på energiklasse når du kjøper elektrisk utstyr, dette viser hvor mye strøm apparatet bruker.

7.  Ikke standby

Unngå at elektriske apparater som fjernsyn, batteriladere, datamaskiner etc står i standby-modus. Dette trekker overraskende mye strøm, og er en unødig ENØK-felle.

8.  Lufting

Du bør lufte kort og raskt i stedet for å la vinduer og dører stå på gløtt over tid. Rask lufting bytter luften hurtig, og kjøler ikke ned tak og vegger.

Et par noe mer krevende, men svært effektive tiltak.

9.  Varmepumpe

Å installere varmepumpe blir regnet som et ekstremt energiøkonomisk tiltak i de fleste tilfeller. Du kan redusere energiforbruket med opptil 50 % ved å installere en enkel varmepumpe. Les mer om varmepumpe fra Telinet Energi her

10. Etterisolering

I dårlig isolerte og uisolerte hus vil etterisolering kunne gi store besparelser. Dette er et omfattende grep, og bør først vurderes av fagfolk.

* Tall fra Enova